Historie

Maleriet fra ca. 1860 er malet af Peter Ølsted, som her på idyllisk vis har gengivet Raadvad Dam beliggende i det naturskønne område omkring Dyrehaven.
Foto: Øregaard Museum

For mere 250 år siden, nærmere præcist i 1758, bliver et gavebrev fra Kong Frederik V starten på et spændende stykke Danmarkshistorie. Kongen overdrager i 1758 Raadvaddam, en lille nedlagt krudtmølle beliggende ved Mølleåen, til sin kammertjener, justitsråd Nicolaj Jacob Jessen. Denne venlige gestus bliver begyndelsen på en æra med produktion og udvikling af alverdens køkkenredskaber. Og i løbet af de næste to århundreder vokser det lille industrisamfund sig større og de artikler, man fra starten producerer på Raadvaddams Fabrikker – file, nagler, pander og værktøj, bliver efterhånden udvidet til et sortiment på mere end 700 produkter.

I et varekatalog fra 1805 lyder det: “Hvad der her forfærdiges, er ikke overdådighedsartikler, men gangbare og nyttige sager, professionisters værktøj.” Og i dag, mere end 250 år senere, holder denne produktformulering stadig stik – om end man nok ville formulere sig lidt anderledes i dag. Efter 1. Verdenskrig skifter virksomheden navn til Raadvad Knivfabrikker, og man producerer udelukkende knive og brødskærere. Samtidig får virksomheden eneretten på fremstilling af rustfrit stål i Danmark.

Omkring 1890 begynder Raadvad at producere de første brødmaskiner med det nye engelske rustfrie stål. Brødmaskinen blev en klassiker. Der er ikke mange danske hjem som ikke har haft en brødmaskine.

Raadvad-produkterne buldrer succesfuldt fremad, mens ejerskabet er noget skiftende. Allerede tilbage i 1765 erklæres Nicolaj Jacob Jessen fallit, og Raadvad ryger på auktion. Siden da skifter Raadvad hænder flere gange – og overlever endnu en konkurs. Men i 1994 bliver Raadvad opkøbt af den verdensomspændende Fiskars-koncern, der ser Raadvad som en stærk supplering til virksomhedens egen produktportefølje.

I 2015 beslutter Fiskars at tage skridtet videre og integrere Raadvads kogegrej og knive under eget brand. Produkterne og kvaliteten er den samme, men nu hedder de blot Fiskars i stedet for Raadvad. Tilføjelsen af Raadvad-produkterne sker for at supplere og styrke Fiskars-sortimentet. Og samtidig frigiver sammenlægningen midler til at opprioritere udviklingen af de ikoniske Raadvad-produkter. Sammenlægningen medfører kort sagt, at langt flere kvalitetsprodukter er samlet under ét brand.

I dag lever Raadvad-navnet videre i de seks smukke bestikserier – Tangent, Royal, Lilje, Erica, Hyacint og Silke.